S’han tractat quatre temes principals: la T-mobilitat, el dèficit d’infraestructures, la finalització de les concessions de transport públic i les Zones de Baixes Emissions.

3 de febrer de 2022

La presidenta de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Aurora Carbonell, acompanyada del director general, Joan Serra, s’ha reunit amb una delegació de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, encapçalada per la seva presidenta i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, juntament amb l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral.

L’objectiu d’aquesta primera reunió entre l’AMTU i l’Arc Metropolità era posar sobre la taula temes de comú interès i explorar vies de col·laboració conjunta, especialment en tot allò que fa referència a l’àmbit de la mobilitat i el transport públic.

La presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell, explica que “com a entitats municipalistes que som tant l’AMTU com l’Arc Metropolità, creiem que paga la pena sumar esforços per reivindicar una millora de la mobilitat i del transport públic més enllà de la primera corona”. En aquest sentit, Aurora Carbonell ha valorat que “ha estat una reunió molt positiva i en la qual hem sentat les bases per treballar en comú”.

En la mateixa línia, la presidenta de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha ressaltat que “la mobilitat i les infraestructures són qüestions fonamentals en àmbits com la lluita contra el canvi climàtic, la vertebració del territori i en definitiva en la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. Tots ells àmbits que molt clarament transcendeixen l’àmbit municipal i que cal abordar de forma col·lectiva, comptant amb el món local. En aquest sentit, els municipis de la segona corona volem tenir veu i presència i és per això que valorem molt positivament la trobada amb l’AMTU, per avançar en aquesta coordinació per donar resposta als reptes que tenim per endavant”.

Durant la trobada s’han abordat quatre temes principals que afecten molt especialment a ambdues associacions:

  1. La T-mobilitat i la seva implementació fora de la primera corona, ja que els municipis de l’ATM de Barcelona estan preocupats per com els pot afectar aquesta implementació.
  2. El dèficit d’infraestructures que pateixen les ciutats de l’àrea metropolitana. Tant l’AMTU com l’Arc Metropolità estan d’acord en què cal millorar les connexions tant en transport públic com per carretera dels municipis de fora de Barcelona.
  3. La finalització de les concessions del transport públic. Amb motiu de la seva finalització l’any 2028, l’AMTU i l’Arc Metropolità creuen que és el moment oportú per introduir millores en els models de concessió dels serveis de transport urbà.
  4. Les Zones de Baixes Emissions (ZBE), especialment pel que fa a la problemàtica en què es troben els municipis de més de 50.000 habitants que tenen l’obligatorietat de crear ZBE.

A partir d’aquesta reunió, l’AMTU i l’Arc Metropolità s’han emplaçat a seguir en contacte per treballar conjuntament en aquests i altres temes que siguin d’interès comú.