Dimecres, 5 d’octubre de 2022
Joan Serra, director general de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), i Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, han presentat aquest matí a representants de l’associació de veïns del barri de Les Martines (Terrassa) el nou servei de transport públic L-18 Flex, que funcionarà a demanda i connectarà aquestl barri amb el centre de la ciutat. En la presentació també han estat presents la tinenta d’alcalde de Territori de l’Ajuntament de Terrassa, Lluïsa Melgares, i el gerent de TMESA, Rafael Cortés.
La nova línia L-18 Flex s’ha posat en funcionament gràcies a un acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Terrassa, l’AMTU, l’empresa Transports Municipals d’Egara S.A. (TMESA), i el gremi de taxistes de Terrassa (Tele Taxi Egara), que inicien així una prova pilot amb l’objectiu de millorar la mobilitat del barri de les Martines. L’L18 Flex, que serà operada amb taxis, i funcionarà a través de l’app Flexitransport Catalunya, dona resposta a la problemàtica de la urbanització, que per les seves condicions geogràfiques, planteja dificultats per a l’accés de vehicles de grans dimensions com és un autobús.
Per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart “la posada en marxa de l’L-18 Flex suposa enllaçar un barri on fins ara no hi havia transport públic amb el centre de la ciutat. I ho fem amb una opció de transport eficient, sostenible i viable econòmicament”. En aquest sentit, Ballart ha valorat molt positivament l’acord entre TMESA i el Gremi de taxistes: “aquest acord ha permès extrapolar el model d’èxit de la ja implementada L12 Flex, que connecta el barri de Can Palet de Vista Alegre amb el centre mitjançant un autobús a demanda, al barri de Les Martines, adaptant el servei a les necessitats geogràfiques i de demanda d’aquest territori en concret”.
L’AMTU ha dissenyat el trajecte i ha configurat el servei de l’L18 Flex – tal i com també va fer amb l’L12 Flex- i també ha realitzat el projecte tècnic que permet als usuaris sol·licitar el servei a través de l’app Flexitransport Catalunya. A més, l’AMTU també s’encarregarà de l’atenció telefònica i de gestionar les peticions dels usuaris.
El director general de l’AMTU, Joan Serra, ha afirmat que “avui estem especialment satisfets perquè una gran ciutat com Terrassa és protagonista d’un dels serveis més eficients, sostenibles i adaptables de què disposa el país en matèria de transport públic”. Serra ha afegit que “amb la posada en funcionament de l’L18 Flex demostrem que hi ha una manera més amable, a mida, ecològica i eficient de moure’ns per la ciutat i pel país”.
El servei estarà disponible de dilluns a divendres, no festius, en tres franges durant tot el dia: de 8 a 11h; de 13 a 15h, i de 18 a 20h. Per demanar el Taxi cal sol·licitar-lo amb una antelació d’entre una hora i dos dies abans. Prèviament, però, cal donar-se d’alta a l’APP FlexitransportCatalunya (Android) o bé trucar al 900 696 566 en horari de 9 a 14h de dilluns a divendres.
Es calcula que el cost total del servei serà de 43.920€ per a l’exercici anual.
App del Flexitransport
L’app Flexitransport Catalunya desenvolupada per l’AMTU permet que els usuaris puguin gaudir d’un servei de transport molt més immediat, flexible i eficient, ja que els algoritmes fan una assignació directa de passatgers a cada vehicle, segons l’horari, origen i destinació de la seva ruta. Això permet que l’usuari tingui una millor experiència del servei, ja que el pot sol·licitar amb menys antelació que un transport a demanda tradicional.
El transport flexible ja està en funcionament a Alella, i properament també ho estarà a Santa Maria de Palautordera, Santa Susanna i Esparreguera. A partir de 2023, també està previst que es desenvolupi en d’altres municipis.