Dimecres, 19 d’octubre de 2022

L’International Mobility Congress (IMC22) té com a un dels seus temes centrals en l’edició d’enguany tractar sobre la Mobilitat segura, sostenible i inclusiva. És per això que els propers dies 25 i 26 d’octubre l’IMC 22 acollirà, a l’Hotel Melià de Sitges, la presència de les principals entitats socials implicades en incrementar la seguretat, reduir la sinistralitat i afavorir una mobilitat per a totes les persones.
En concret, seran presents a l’IMC 22: Creu Roja, Catalunya Camina, Associació per a la prevenció dels accidents de trànsit, STOP Accidentes i Amputats Sant Jordi , les quals tindran un espai propi des d’on donaran a conèixer la feina que duen a terme i convidaran, entre d’altres, a prendre consciència de la necessitat d’adoptar mesures per evitar accidents i aconseguir l’objectiu d’arribar a “zero víctimes” de trànsit.
Amb la participació d’aquestes entitats que treballen molt activament per les polítiques socials a Catalunya, l’IMC 22 s’alinea amb l’ODS 3.6 de l’ONU, que té per objectiu reduir a la meitat el nombre de morts i lesions per accidents de trànsit al món el 2020, i a zero el 2050. Per aconseguir-ho, l’11 de maig del 2011 es va llançar el Decenni d’Acció per la Seguretat Viària de l’OMS, a la qual l’Associació per a la prevenció dels accidents de trànsit ja hi està adherit i ara l’IMC també vol sumar-s’hi.
Cal dir que “la visió zero”, que respon al propòsit d’arribar a zero persones mortes o ferides de gravetat, és un enfocament nascut a Suècia. Un dels seus conceptes fonamentals es basa a prendre totes les mesures necessàries perquè un error comès per un usuari de la via pública no causi un sinistre greu. Per això és imprescindible conèixer les causes dels sinistres i treballar en la prevenció, tal i com fan les entitats socials presents al congrés.
Suècia és precisament el país convidat aquest any a l’IMC 22 i, per tant, aportarà tota la seva experiència com a  país capdavanter en mobilitat segura i sostenible. L’ambaixador suec Teppo Tauriainen, farà la conferència d’obertura del congrés, i dos experts en mobilitat participaran en dues sessions del programa oficial. A més, també s’ha organitzat una missió comercial amb pimes sueques i catalanes.
Taula rodona sobre mobilitat segura i inclusiva
L’IMC 22 dedicarà la sessió 7, que tindrà lloc dimecres, 26 d’octubre a les 9h., a tractar específicament sobre la Mobilitat segura i inclusiva. En la taula rodona d’aquesta sessió hi participarà un representant de l’ONCE, a més de representants d’altres entitats que explicaran quines accions estan duent a terme per incrementar la seguretat i afavorir una mobilitat més amable per a totes les persones.
Durant el congrés també es debatran altres temes com: la intel·ligència artificial en la transformació de la mobilitat; mobilitat i crisi energètica; transformació de les ciutats per l’impacte de la nova mobilitat; el model de transformació digital de la mobilitat del present; la digitalització de la mobilitat en el carsharing; digitalització al servei de les persones; finançament i recursos cap a la mobilitat sostenible.
L’International Mobility Congress (IMC 22) és el congrés impulsat pel sector de la mobilitat i el transport públic de Catalunya, ja que està organitzat conjuntament per la Generalitat, l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) , l’ATM de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Municipis de Catalunya (ACM) i l’Ajuntament de Sitges. A més, també hi col·laboren els principals agents implicats en la mobilitat i el transport públic a Catalunya com són: FGC, AMB, TMB i l’Ajuntament de Barcelona, i comptarà amb la presència d’empreses com EIT Urban Mobility, La Cambra de Comerç de Barcelona o la PIMEC.