• Aurora Carbonell reclama més oferta de transport públic en cap de setmana, perquè aquest sigui un mitjà també concebut per a l’oci i no només per anar a la feina
  • L’AMTU ha celebrat avui a Terrassa la seva 25a Assemblea General, que ha comptat amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i la tinenta d’alcalde de Terrassa Lluïsa Melgares

Dijous, 16 de juny de 2022

L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) ha celebrat avui dijous, 16 juny, la seva 25a Assemblea General, que ha tingut lloc a Terrassa, concretament en el Parc Audiovisual de Catalunya, i que ha reunit els diversos representants de les entitats associades. L’Assemblea ha estat presidida per l’alcaldessa de Sitges i presidenta de l’entitat, Aurora Carbonell i Abella, i ha comptat amb la presència de la consellera de la presidència, Laura Vilagrà, que ha fet la cloenda, i també de la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, Lluïsa Melgares, que ha donat la benvinguda als assistents.

La presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell, ha demanat a institucions i operadors implicats en la mobilitat, és a dir, govern de la Generalitat, ajuntaments i operadors, que es trobin en una cimera per poder debatre i definir objectius per afrontar el necessari canvi de paradigma en mobilitat, que permeti més i millor transport públic, a la feina i en el lleure, per deixar el cotxe a casa. En aquest sentit, Aurora Carbonell ha reclamat “més oferta de transport públic també en cap de setmana, per tal que aquest sigui un mitjà concebut no només per anar a la feina sinó també per a l’oci i, per exemple, per sortir el cap de setmana”.

D’altra banda, la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de Terrassa, Lluïsa Melgares, ha afirmat que “el dèficit en transport públic que patim en municipis com el nostre porta a col·lapsar altres corones, com és la zona 1”. Melgares també s’ha referit a la repercussió que tindrà la T-mobilitat per als municipis de fora de l’àrea metropolitana, i ha recordat que “des de la Generalitat sempre se’ns ha promès que passaríem a la zona 2”.

En referència a la T-mobilitat, Aurora Carbonell també ha recordat que “l’AMTU sempre ha reivindicat que s’han d’eliminar les corones i s’ha de pagar per quilòmetre recorregut”.

Per la seva part, la consellera Laura Vilagrà ha dit davant dels associats de l’AMTU que “el món local és més flexible, pròxim a les necessitats del canvi en la mobilitat, i per això s’avança a aquests canvis”. En aquest sentit, Vilagrà ha afirmat que “des del govern ens volem ser col·laboratius amb el món municipal i, per tant, ens posem al servei per col.laborar en aquesta millora , per tant, reclamarem que s’executin les inversions”. A més, ha afegit que “us demanem que seguiu sent els nostres ulls sobre el terreny. Prenem nota de les propostes que heu fet, ja que només així farem una mobilitat més sostenible”.

L’app Flexitransport Catalunya
Durant l’Assemblea també s’ha fet balanç de les actuacions dutes a terme durant el 2021, d’entre les quals cal destacar la finalització de la primera fase de desenvolupament de l’app Flexitransport Catalunya, i que molt aviat ja estarà disponible per als usuaris.
Aquesta app permetrà que, en els municipis on l’AMTU gestiona un servei de transport a demanda, els usuaris puguin gaudir d’un servei de transport molt més flexible i eficient, gràcies als algorismes que permetran una assignació directa de passatgers en cada vehicle, segons l’horari i l’origen i destinació de la seva ruta. Els primers municipis on es podria utilitzar aquesta app serien Alella, Santa Maria de Palautordera, Santa Susanna i Esparreguera.
A Terrassa, a partir del mes de setembre, també es posarà en funcionament La L-18, un servei de bus flexible similar a L-12FLEX que està en funcionament actualment, i que també es gestionarà a través de l’app del Flexitransport.
L’AMTU ha presentat a la Generalitat el projecte de desenvolupament i expansió del transport flexible al territori català, per tal que formi part del projecte global Next Generation Catalonia. Concretament aquest projecte s’emmarcaria dins l’àmbit de la mobilitat del futur. I també ha presentat el projecte d’implementació del transport flexible a la convocatòria de “Proyectos tractores para afrontar el reto demográfico y la lucha contra la despoblación” del Ministerio de Transición Ecológica y reto demográfico2.
Altres accions realitzades al 2021
Aurora Carbonell també ha destacat, durant la seva intervenció, altres accions dutes a terme per l’AMTU durant el 2021:
  • L’empoderament de l’entitat, fent-la créixer en nombre d’associats, i essent present actualment arreu del territori i davant de les principals administracions públiques.
  • Renovació del conveni anual de finançament amb l’ATM de Barcelona, que permet assegurar les ajudes econòmiques per realitzar millores en el transport públic dels municipis associats.
  • Organització del primer Congrés Internacional de Mobilitat (IMC) a Catalunya, que va tenir lloc a Sitges i on hi van assistir més de 700 persones. Enguany l’IMC tindrà una 2a edició, concretament els dies 25 i 26 d’octubre.
  • Participació en projectes europeus de mobilitat: NG, Horizon Europe, EIT, UIA.