L’AMTU celebra un acte presidit pel vicepresident del govern i l’alcaldessa de Sitges i presidenta de l’entitat, en el que hi van assistir 140 personalitats del sector
22 de setembre de 2021
L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) ha celebrat ahir al vespre, al Club de Golf Terramar de Sitges, els 20 anys de la seva creació. L’acte ha estat presidit pel vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, que és la presidenta de l’entitat. A l’esdeveniment han assistit més de 140 persones vinculades al sector del transport públic, entre les quals representants de la Generalitat, l’ATM de Barcelona, els presidents de les principals empreses i operadores de transport, alcaldes dels municipis associats i regidors de mobilitat.
La presidenta de l’AMTU i alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha explicat que “avui celebrem l’èxit d’una història que va començar fa 20 anys -el 21 de setembre de 2001- quan 16 municipis, entre els quals Sitges, van decidir unir les seves forces per ser part activa en la governança de la mobilitat”. Vint anys després, l’AMTU suma 120 entitats associades – 112 ajuntaments, 1 Entitat Municipal Descentralitzada i 7 consells comarcals-, està present a les quatre demarcacions catalanes, i s’ha convertit “en una entitat de referència, en l’àmbit del transport públic i la mobilitat, per a molts municipis catalans”, en paraules de la seva presidenta.
Aurora Carbonell ha destacat com a un dels principals èxits aconseguits, el fet que “actualment prop d’un centenar d’ajuntaments catalans que formen part de l’AMTU estiguin rebent ajudes per fer millores en el servei de transport públic dels seus municipis”. De tota manera, també ha recordat que “el transport públic continua essent una càrrega econòmica molt important per als ajuntaments, de manera que, especialment aquells municipis que són més petits, tenen veritables problemes per sostenir els seus transports urbans. I, per tant, des de l’AMTU som conscients que hem de seguir lluitant per aconseguir un millor finançament per als ajuntaments”, ha dit.
Aurora Carbonell també ha recordat que “l’AMTU ha passat de ser una entitat reivindicativa, en defensa del transport públic i sobretot dels transports urbans, a ser també una eina de suport i assessorament tècnic imprescindible per als ens locals, en l’àmbit del transport públic i la mobilitat. I això ha estat possible gràcies a l’esforç continuat de totes les persones que s’han implicat en l’AMTU durant aquests anys”. L’actual presidenta de l’AMTU ha agraït als seus predecessors – Jordi Xena, Josep Mayoral, Joan Mora i Josep Pujadas- la feina realitzada durant tots aquests anys.
El transport, un servei essencial
En el seu discurs, Aurora Carbonell també ha fet referència a que el transport públic és un servei essencial, tal i com s’ha demostrat durant la pandèmia”, i ha apuntat que “l’aplicació de les noves tecnologies en la gestió de la mobilitat creiem que ens pot ajudar a encaminar-nos cap a una mobilitat més eficient i sostenible”. En aquest sentit, Carbonell ha destacat que l’AMTU, juntament amb la Generalitat i l’ATM de Barcelona han començat a implementar el transport flexible, “una modalitat de transport en què els ciutadans i ciutadanes ja no hauran d’estar pendents d’horaris preestablerts ni d’anar a una parada fixa, sinó que el transport urbà s’adaptarà completament a les seves necessitats”.
Finalment, la presidenta de l’AMTU ha fet referència a la “necessitat de treballar perquè en el sector de la mobilitat, com en la societat, hi hagi més presència de dones en llocs de responsabilitat”.
De la seva part, el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, ha fet referència en el seu discurs a la necessitat de descarbonitzar el transport per tal de reduir les emissions. “Tots els qui estem aquí tenim el deure de fer una mobilitat sostenible i descarbonitzada”, ha afirmat dirigint-se a l’auditori en el qual hi havia els representants de les principals empreses operadores de transport, així com les institucions implicades en el sector del transport públic.
Jordi Puigneró també ha destacat la importància de la digitalització en aquesta lluita pel canvi climàtic i ha explicat que el departament està treballant “per impulsar un territori connectat que eviti el despoblament i afavoreixi la igualtat d’oportunitats”. Així mateix, també ha apuntat que un dels seus objectius principals és “fomentar una mobilitat connectada, col·lectiva, descarbonitzada i gestionada des de Catalunya”.