• L’AMTU assessorà l’ajuntament en temes de mobilitat i transport públic

Dijous, 9 de juny de 2022

L’Ajuntament de La Torre de Claramunt ha aprovat, en la darrera sessió plenària celebrada ahir, adherir-se a l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). L’entrada en aquesta entitat, permetrà a l’ajuntament rebre un assessorament tècnic i especialitzat en matèria de transport públic i mobilitat.

L’AMTU és una associació d’ens locals d’àmbit nacional català, que treballa per la millora de la mobilitat, del transport públic i les seves infraestructures, i especialment del transport urbà d’arreu de Catalunya. Actualment agrupa 134 ens locals, entre els quals ja hi ha tant la Mancomunitat de la Conca d’Òdena com el Consell Comarcal de l’Anoia, a més d’11 municipis d’aquesta comarca: Carme, Castellolí, Igualada, Jorba, La Pobla de Claramunt, Masquefa, Òdena, Piera, Vilanova del Camí, Sant Martí de Tous i ara La Torre de Claramunt.
Un dels principals objectius de l’AMTU és donar suport tècnic i jurídic als seus associats. El departament tècnic de l’AMTU elabora des de plans de millora, a estudis de demanda i econòmic-financers, auditories, o seguiments del servei, entre d’altres. A més, també realitza projectes d’implantació de nous serveis, ja siguin línies urbanes, urbanets, serveis interurbans o de transport a demanda (TAD) i transport flexible.
El director general de l’AMTU, Joan Serra, afirma que “des de l’AMTU posem tota la nostra expertesa al servei de l’Ajuntament de La Torre de Claramunt per millorar la mobilitat al municipi i contribuir a què tots els ciutadans tinguin un servei de transport públic al seu abast”.
En aquest sentit, Serra assenyala que “a l’AMTU comptem amb un equip tècnic de primer nivell i que ens ha permès, per exemple, ésser l’entitat de referència a Catalunya en implantació de serveis de transport a demanda”.
El Transport a Demanda (TAD) és un servei assimilat al transport públic que dona resposta principalment a les necessitats d’aquells municipis amb zones molt disseminades i allunyades del nucli urbà, on  l’escassetat de demanda fa inviable la implantació d’un servei de transport públic urbà tradicional. En aquests casos, l’existència d’un servei TAD garanteix que tots els ciutadans del municipi tinguin accés als serveis i equipaments bàsics de la seva ciutat mitjançant un servei de transport públic facilitat pel seu ajuntament.
Actualment a més, l’AMTU està treballant en la creació d’una aplicació mòbil per gestionar el servei TAD dels municipis catalans, que permetrà evolucionar del Transport a Demanda al Transport Flexible, amb el qual l’usuari ja no haurà de dependre d’horaris establerts ni parades fixes.
L’alcalde Jaume Riba explica que “La Torre de Claramunt és un municipi amb 9 nuclis de població petits o dispersos. Des de l’ajuntament volem gestionar, incrementar i optimitzar la mobilitat dels ciutadans entre els diferents nuclis i les poblacions properes i també facilitar les connexions amb les línies de transport de tren per poder millorar la connexió amb Barcelona i altres grans ciutats. Perquè tenim clar que la mobilitat és un aspecte clau en el desenvolupament i la creació d’oportunitats en un poble i entre els seus ciutadans”. A més, Riba està convençut que “la mobilitat jugarà un paper primordial en el progrés i desenvolupament dels pobles, i La Torre de Claramunt vol apuntar-se i pujar a aquest tren”.