Dijous, 14 de desembre de 2023

La presidenta de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Aurora Carbonell, és un dels membres de la nova Fundació MOVEM, que ha estat creada per 10 socis, entre els quals hi ha els principals clústers de la mobilitat a Catalunya: el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), In-move (Rail Grup), el Light Mobility Cluster, el Clúster Digital, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV), així com també l’AMTU i  la Vall de l’Hidrogen Catalunya. A més, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través d’OPTIMA, l’Oficina Pública per a la transformació de les Indústries de Mobilitat i Automoció i el Departament d’Empresa i Treball.
 

MOVEM és, doncs, una entitat sense ànim de lucre que representa prop de 1.500 empreses susceptibles de participar en projectes col·laboratius relacionats amb la mobilitat.  És, per tant, la major aliança d’Europa pel que fa al nombre d’empreses representades, i té com a objectiu accelerar la transició cap a una mobilitat sostenible i connectada a Catalunya.
 

Atesa l’envergadura i posicionament a nivell europeu dels membres fundadors, l’aliança neix com un centre de referència a nivell europeu, que farà créixer el teixit empresarial a Catalunya pel que fa al sector de la mobilitat, evolucionar la indústria catalana, i adaptar-la a les tendències de futur. 
 

Gràcies a que reuneix actors clau en un entorn col·laboratiu, MOVEM pretén accelerar els avenços tecnològics, la innovació, i millorar la competitivitat del sector, així com facilitar l’intercanvi de coneixements, la identificació de tendències emergents i la creació de solucions més eficients. I és que MOVEM, que neix amb el suport des de l’inici de la Generalitat de Catalunya com a membre del seu patronat, serà clau com a únic interlocutor entre l’empresa privada i l’Administració Pública i, per tant, podrà ser d’allò més efectiu a l’hora d’establir polítiques que ajudin a assolir amb èxit aquesta nova mobilitat.
 

Línies d’actuació

Els objectius i actuacions de MOVEM es basen en 3 eixos fonamentals:
 

  1. Obtenir sinergies fruit de la col·laboració i la cooperació tecnològica intersectorial i en tota la cadena de valor.
  2. Fomentar l’intercanvi de coneixements per a l’aplicació d’innovacions i nous desenvolupaments.
  3. Assolir l’objectiu de la neutralitat climàtica, en paral·lel a l’augment de la competitivitat empresarial i la millora del benestar de les persones. 
     

Les línies de treball de MOVEM pretenen garantir una mobilitat urbana, sostenible, eficient i connectada i al servei de l’usuari final. Això significa treballar de forma conjunta per millorar les infraestructures: augmentar punts de recàrrega, unificar mètodes de pagament, digitalitzar els serveis, així com adaptar el marc legislatiu. 
 

Els eixos estratègics de l’aliança passen per promoure l’I+D al sector mitjançant projectes amb finançament públic i formació; fomentar la participació entre clústers de la UE; participar en projectes conjunts; i mantenir acords amb centres de referència. A més, també es promourà el desenvolupament de projectes incitant la transferència de tecnologies entre agents i creant línies de formació especialitzada que capacitin el personal per usar les noves tecnologies. Tot això assegurarà una posició competitiva dins d’aquest panorama global.
 

Oportunitats basades en la digitalització i les noves tecnologies
Entre els objectius a curt termini de MOVEM destaca l’anàlisi de les necessitats i tendències de futur, així com la implementació d’una innovadora plataforma, creada pel CIAC, que permeti el desenvolupament de projectes conjunts entre membres de l’aliança.

 

A mitjà termini, MOVEM entra de ple en el desenvolupament d’oportunitats basades en la digitalització i les noves tecnologies, analitzar els reptes de la nova mobilitat i adaptar-se a les tendències, garantint el creixement dels seus membres.