Dijous, 2 de maig de 2024

La Jornada Catalana de la Mobilitat, celebrada avui a Lloret de Mar, ha començat a marcar el camí cap a la integració tarifària única a tot Catalunya. Aquesta jornada, que està organitzada per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), juntament amb l’ATM de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat, i aquest any també l’Ajuntament de Lloret de Mar, ha volgut plantejar el repte que suposa aquesta fita, partint de la situació actual i abordant quan i com serà possible.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha afirmat durant la cloenda que “la integració permetrà la futura implantació d’un nou sistema tarifari basat en els quilòmetres recorreguts i amb una major bonificació per als usuaris que fan un ús recurrent del sistema de transport”. I ha afegit que “en aquest context és imprescindible definir un nou sistema de finançament del transport públic, un nou acord on totes les administracions i governs es facin corresponsables; amb lleialtat institucional i exercint les competències de forma coordinada”.

De la seva banda, la presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell, ha explicat que “l’AMTU ha volgut facilitar un espai de diàleg i debat entre tots els actors implicats en aquest gran repte de país que és la integració tarifària a tot Catalunya. I, hem pogut conèixer de primera mà quins son els principals reptes i, comprovar que tant operadors, ATMs, ciutadans i administració pública (des del govern de la Generalitat fins l’administració local) tenim la voluntat de fer-ho al més aviat possible”.

Així mateix, l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, ha participat en l’obertura i ha fet referència a que “és un orgull poder acollir a la jornada de mobilitat que se celebra per primera vegada a les comarques gironines, en un àmbit tan estratègic com es la mobilitat”.

 

Per tractar el tema de la integració tarifària única a Catalunya, els organitzadors de la jornada han volgut donar veu tant a les administracions implicades, com als ajuntaments, empreses operadors i usuaris del transport públic.

 

En aquest sentit, Oriol Martori, director general de Transports de la Generalitat, ha fet la ponència inicial en què ha explicat com es durà a terme aquesta implementació d’un nou sistema tarifari, “que agumenti i faciliti la mobilitat” i que ha de ser “el primer pas cap al futur de la mobilitat a Catalunya a través de la digitalització”.

 

Visió retrospectiva de l’STI

Per contextualitzar el que ha significat fins ara el sistema tarifari integrat a Catalunya, s’ha fet una primera taula-debat amb Manuel Valdés, director general de l’ATM de Barcelona, Antoni Segarra, president de Ferrocarrils de la Generalitat, Cristina Paraira, tinenta d’alcalde de Mobilitat de l’Ajuntament de Sant Cugat, i Daniel Pi, representant de l’Associació per a la promoció del transport públic (PTP).

 

El director general de l’ATM de Barcelona, Manuel Valdés, ha afirmat que “aquest any l’objectiu és coordinar-se amb les ATMs i tenir integrat tots els municipis de Catalunya i facilitar a través de la tecnologia l’accés als ciutadans dels títols de transport”. També, ha destacat que qualsevol tipus de mobilitat que es faci al país pugui estar integrada en un sol títol de transport i que els bitllets senzills es puguin pagar amb targeta bancària.

En aquesta sessió també s’ha posat en valor aquesta integració tarifària que es ve fent a Catalunya des del 2001, i s’ha tingut una visió crítica sobre que encara queda molt camí per recórrer i cal fer-ho com més aviat millor.

 

Experiències internacionals

Durant la jornada també s’han conegut diverses experiències internacionals d’integració tarifària. Dionisio González ha destacat que “un dels grans reptes és la governança” i que “a Catalunya s’està fent molt bona feina en relació a la integració tarifària”.

 

Perspectives de futur de la integració tarifària

Finalment, la jornada ha fet una taula-rodona per tractar les perspectives de futur de la integració tarifària en la qual han participat Marian Arjona, gerenta de l’ATM de Girona, Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona, Ramon Sagalés, vicepresident de FECAV, i Georgina Montesinos de la PTP.

 

En aquesta taula s’ha posat en evidència que fora de l’àrea de Barcelona encara queden molts municipis per integrar a les altres ATMs (Girona, Tarragona i Lleida) i, aquesta és la gran assignatura pendent. En aquest sentit, també cal destacar la intervenció del vicepresident de la FECAV, Ramon Sagalés, que ha volgut insistir en el fet que els operadors són operadors i no han d’assumir el cost del servei públic.

 

Lliurament de Premis MobiliCat

Durant la jornada també s’han lliurat els Premis MobiliCat que atorga la revista MobiliCat. Mayte Castillo i Josep M. Fortuny han rebut els Premis d’Honor. Castillo era fins fa poc la directora de Rodalies de Catalunya i ara ha assumit el càrrec de directora del Museu del Ferrocarril. Josep M. Fortuny ha estat durant més de 40 anys a la Direcció General de Transports de la Generalitat.

 

A més també s’ha donat un premi especial d’Impuls a la Mobilitat Local a Blai Aparici Dupasquier, responsable de l’Àrea de Mobilitat de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt.

 

La resta de premiats han estat:

  • Premi a la Innovació en Mobilitat: Soluciones de Movilidad Especiales, pel seu projecte Park4dis, una app que proporciona informació sobre la ubicació de places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda i també sobre la normativa d’aparcament en les ciutats
  • Premi a la Millor Iniciativa en Mobilitat Sostenible: Ajuntament d’Igualada pel seu projecte de carril bici
  • Premi a la Millor Iniciativa Municipal: Ajuntament de Vila-seca pel seu projecte de targeta ciutadana smart “VilaCard”, destinada a menors de 30 anys

Veure totes les sessions de la Jornada Catalana de la Mobilitat 2024:

PART 1

PART 2