21 setembre de 2023
La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra i Barreto, i del rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente i Sancho, ha presentat avui “El Vagó de la Ciència de la UAB”, un projecte de divulgació que en la primera edició està dedicat a la salut mental. El vagó, que forma part d’un tren de la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils, vol conscienciar sobre la importància de la recerca en aquest àmbit, en el marc del curs acadèmic 2023-2024 que la UAB dedica a la salut mental.
El Vagó de la Ciència es planteja com un laboratori de cocreació de divulgació científica i tecnològica on es tractin temes d’interès per a la societat, en què la recerca i la innovació són fonamentals, amb la voluntat d’arribar a la ciutadania i millorar l’educació cientificotècnica de la societat. La primera edició ha comptat amb la participació d’una cinquantena d’investigadores i investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, de l’Institut de Neurociències (INc-UAB) i del Centre de Visió per Computador (CVC), així com dels centres hospitalaris Vall d’Hebron i Parc Taulí.
Capella ha posat en valor que el transport públic “és molt més que un mitjà de transport; els trens, els tramvies, els autobusos, són espais de socialització, compartits, llocs de trobada diaris per milers de persones. Els nostres trens són transmissors culturals, activistes científics, divulgadors i sensibilitzadors”. Amb aquesta iniciativa “contribuïm a fer aflorar les situacions emocionals que poden esdevenir un problema de salut mental”, ha afegit.
El president de Ferrocarrils ha destacat que “amb aquesta iniciativa els trens d’FGC contribueixen, una vegada més, a fer arribar a la ciutadania missatges importants d’interès general”. “Així, el tren no només serveix per transportar persones sinó perquè el viatge sigui una experiència on aprendre i obtenir coneixement”, ha afegit.
Per la seva banda, el rector de la UAB ha manifestat la seva satisfacció per la posada en marxa d’aquest projecte, que “fa palès, un cop més, el ferm compromís que tenim en transferir a la societat el coneixement que es genera a la nostra universitat i fer-la partícip d’aquest coneixement”.
L’exterior del vagó s’ha vinilat amb el nom del projecte “El Vagó de la Ciència”. A l’espai interior, les persones usuàries hi trobaran informació i il·lustracions relacionades amb la salut mental que poden ser ampliades, en format àudio, a partir de codis QR. Aquests continguts inclouen una desena d’audioguies, que aborden aspectes transversals com són els estigmes, les causes, els drets o les cures, i la sèrie “El pòdcast del vagó”, un pòdcast de 19 capítols, disponible a la pàgina web del vagó i a les plataformes Spotify i Ivoox, amb entrevistes a investigadores i investigadors sobre aspectes com les addiccions, les emocions, l’activitat física o la prevenció del suïcidi.
El Vagó de la Ciència incorpora també el Seient de l’Expert, una iniciativa que busca incentivar la interacció amb les persones usuàries i on un investigador ocuparà, periòdicament, un seient del vagó senyalitzat puntualment per a l’activitat i farà el trajecte en tren entre Plaça Catalunya i UAB per resoldre dubtes, intercanviar experiències i mantenir un diàleg sobre el seu àmbit de coneixement. A més, una bústia de suggeriments permetrà a les persones usuàries aportar idees sobre possibles futures recerques.
El projecte, que ha comptat amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, contempla accions futures com la creació d’una maqueta del cervell amb realitat augmentada, la participació en projectes de ciència ciutadana i la realització de
tallers relacionats amb la salut mental i la creativitat.
Tot el material divulgatiu del Vagó de la Ciència és accessible al web https://www.uab.cat/vago