• Els Premis, que atorga la revista MobiliCat, han estat presidits per la presidenta de l’AMTU i editora de la revista, Aurora Carbonell, i el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín

Dijous, 28 d’abril de 2022

Aquest dijous, 28 d’abril, s’ha celebrat, en el marc de La Jornada Catalana de la Mobilitat que ha tingut lloc a firaReus, el lliurament dels Premis MobiliCat 2021. Pere Calvet, director general d’FGC, i Ole Thorson, fundador d’INTRA, han rebut la màxima condecoració que atorguen aquests guardons: el Premi d’Honor. A més, durant l’acte també s’han atorgat premis en dues altres categories: el Premi a la Innovació en Mobilitat i el Premi a la Millor Iniciativa en Mobilitat Sostenible. L’acte ha estat presidit per la presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell, i pel secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, i també ha comptat amb la presència del director general de Qualitat Ambientatl i Canvi Climàtic, Marc Sanglas, així com autoritats de l’Ajuntament de Reus.

Els Premis MobiliCat són atorgats per la revista MobiliCat, editada per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) amb la col·laboració del Departament de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, de l’ATM de Barcelona, i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Premis d’Honor
Enguany el jurat dels Premis MobiliCat ha decidit atorgar dos Premis d’Honor: l’un, a Ole Thorson; i l’altre, a Pere Calvet.

Thorson ha rebut el Premi d’Honor de mans del secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín. Ole Thorson, enginyer de camins nascut a Conpenhaguen, és una personalitat de reconegut prestigi a Catalunya, on va arribar als anys setanta i ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional. Fundador de la consultora de mobilitat INTRA, ha destacat per la seva defensa dels drets dels vianants, el transport públic i la seguretat viària. Ara té més de 80 anys i està jubilat, però continua donant conferències i la seva veu és molt respectada dins dels sector.

Durant el seu parlament, Ole Thorson ha fet un repàs per la seva trajectòria, de la qual ha destacat com a treball més ambiciós “la xarxa octogonal de Barcelona, elaborada i presentada a l’Ajuntament de Barcelona i TMB al 1975 i que ara ja funciona amb força”, i també la millora en la ubicació de parades de transport públic, tot i que ha lamentat que “una part important dels tècnics municipals no valoren la importància de la visibilitat i la prioritat del transport urbà, ja que durant massa anys s’ha volgut acontentar al conductor de vehicle privat”.

D’altra banda, la presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell, ha lliurat també un Premi d’Honor a Pere Calvet, director general de Ferrocarrils de la Generalitat des de fa més de 10 anys, i que al llarg de la seva trajectòria professional ha forma part de diferents organismes nacionals i internacionals de l’àmbit del transport. En aquest sentit, cal destacar que, fins fa ben poc, ha estat el primer català a presidir la Unió Internacional del Transport Públic (UITP), la principal entitat internacional en aquest àmbit. Recentment, a més, Calvet ha estat nomenat degà del Col·legi de Camins, Canals i Ports de Catalunya.

Pere Calvet ha recordat la seva llarga vinculació amb l’AMTU, entitat que precisament va entrar a formar de la UTP quan ell era president, i que sempre ha destacat per la defensa del transport públic. És per això que Calvet s’ha mostrat especialment satisfet del premi que aquesta entitat li ha atorgat avui.

Així mateix, la presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell ha felicitat a Pere Calvet i Ole Thorson, dels quals ha volgut destacar la reconeguda vàlua que tenen dins el sector, i també s’ha referit a l’alt nivell de propostes presentades en les diverses categories, cosa que demostra que tant a nivell privat com públic s’estan realitzant projectes molt interessants tant per innovar com per millorar la mobilitat sostenible.

El secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín també ha fet referència a la vàlua personal i professional tant de l’Ole Thorson com de Pere Calvet. D’altra banda també s’ha congratulat de les jornades com la realitzada avui que posen de referència la bona col·laboració entre la Generalitat, el municipalisme i el sector privat per millorar la mobilitat i reduir l’impacte.

Premis a la Millor Iniciativa en Mobilitat Sostenible
El director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Marc Sanglas, ha lliurat el Premi a la Millor Iniciativa en Mobilitat Sostenible a l’aplicació Bus4me, desenvolupada per l’operador de Transports Generals d’Olesa (TGO) i que pertany a la marca Direxis. Aquesta solució tecnològica facilita a empreses, parcs industrials, operadors i administracions públiques la implantació i gestió del servei de transport a la demanda, amb un innovador concepte de mobilitat intel·ligent que permet guanyar eficiència, flexibilitat i seguretat en els desplaçaments en autobús.

Així mateix, enguany el jurat dels Premis MobiliCat ha decidit atorgar un accèssit a l’Ajuntament de Vic pel seu projecte d’ampliació i millora de la xarxa ciclable i promoció de la mobilitat activa. La tècnica de mobilitat de l’Ajuntament de Vic, Joana Rodríguez, ha rebut el premi de mans de la presidenta de Reus Transport, Marina Berasategui.

Premi a la Innovació en Mobilitat
Bussle, l’app que ha desenvolupat l’Hospital Sant Joan de Déu i MitBarcelona, ha rebut el Premi a la Innovació en Mobilitat. Aquesta app millora l’accessibilitat cognitiva al bus dels usuaris que pateixen el Trastorn d’Espectre Autista (TEA)

El Premi a la Innoació en Mobilitat està destinat a reconèixer aquell projecte, start up, o aplicació creada per una persona, entitat o empresa catalanes, que hagi destacat per presentar una solució innovadora en l’àmbit de la mobilitat.

Composició del jurat
El jurat dels Premis MobiliCat està composat per persones de reconegut prestigi dins l’àmbit de la mobilitat i el transport públic.

Han format part del jurat d’aquesta edició:

Aurora Carbonell, presidenta de l’AMTU i editora de la revista MobiliCat
Isidre Gavín, secretari de Territori i Mobilitat
Pere Torres, director general de l’ATM de Barcelona
Maite Pérez, cap del servei de mobilitat de l’AMB
Ramon Sagalés, vicepresident de la FECAV
Oriol Juncadella, director d’FGC Operadora
Pere Macias, coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya
Dolors Clavell, vicepresidenta de la PTP
Oriol Altisench, degà del Col·legi Camins, Canals i Ports
Xavier Font, degà del Col·legi Enginyers Tècnics (CETOP)
Vicenç Aguilera, president de la comissió de Mobilitat del Col·legi d’Enginyers Industrials (COEIC)
Josep Nadal, director del Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC)
José Manuel Barrios, president de la Societat de Tècnics Automoció (STA)