Dijous, 2 de març de 2023
La ciutat de Lleida acollirà la propera edició de La Jornada Catalana de la Mobilitat, que tindrà lloc el dijous, 23 de març, al teatre La Llotja. La presidenta de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Aurora Carbonell, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, han presentat avui els continguts d’aquesta jornada que tractarà sobre “La gratuïtat en el transport públic”.

La Jornada Catalana de la Mobilitat és l’esdeveniment de referència per al sector de la mobilitat i el transport públic a Catalunya i cada any té lloc en un dels seus municipis associats a l’AMTU. Precisament l’Ajuntament de Lleida va aprovar, en el darrer ple, la seva adhesió a aquesta entitat.

Aquesta és la primera vegada que La Jornada té lloc a les terres de ponent. En aquest sentit, la presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell, afirma que “estem molt contents de poder celebrar aquesta Jornada a Lleida, una de les principals capitals del nostre país, i a més creiem que el tema que tractarem en aquesta ocasió obrirà un debat que pot ser molt interessant, ja que hi ha opinions molt polaritzades respecte a la gratuïtat del transport públic”.

De la seva part l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat la Jornada Catalana de la Mobilitat i ha destacat que “l’entrada de la Paeria a l’AMTU ens ha de permetre aprofundir en un dels grans reptes de la ciutat, com és la mobilitat. En aquest sentit ens sentim satisfets de poder estrenar aviat una nova estació d’autobusos, i implememtar canvis en l’urbanisme a grans artèries de la ciuat, que facin més còmoda la circulació”.
La gratuïtat al transport públic

Com sempre, La Jornada Catalana de la Mobilitat comptarà amb experts de reconegut prestigi nacional i internacional per abordar el tema principal que planteja en aquesta edició al voltant de la gratuïtat del transport públic, una mesura que en els últims anys s’ha anat estenent en diverses part del món – actualment més de 250 xarxes de transport públic ja són lliures de pagament -, tot i que no està exempta de controvèrsia.

La jornada s’iniciarà amb la conferència de Monika Wiktoria Maciejewska, doctora en Geografia per la UAB, i que actualment està realitzant estudis de postdoctorat a la universitat de Brussel·les “Vrije Universiteit Brussels”. Maciejewska realitzarà una radiografia del transport públic gratuït a partir de diverses experiències que ja s’han dut a terme arreu del món i dels resultats obtinguts.

Posteriorment, en la primera taula rodona coneixerem quina ha estat l’experiència de Tallín, ciutat que l’any 2013 va implantar la gratuïtat en la seva xarxa de transport públic.

Seguidament s’abordarà quins són els “Principals reptes de la gratuïtat a casa nostra”, posant a debat si aquesta gratuïtat és compatible amb una qualitat del servei, i quina afectació pot tenir en la sostenibilitat o en altres models de mobilitat paral·lels.

Finalment, hi haurà una taula rodona per debatre quina afectació pot tenir la gratuïtat del transport per als ajuntaments i operadors i si la unificació de la tarifació pot ser una solució a tenir en compte.

L’assistència a La Jornada Catalana de la Mobilitat és totalment gratuïta i ja s’han obert les inscripcions al web www.jornadamobilitat.cat, on hi ha també tota la informació referent a aquest esdeveniment.
Lliurament dels Premis MobiliCat
En la part final de La Jornada es durà a terme l’acte de lliurament dels Premis MobiliCat, que atorga la revista MobiliCat, editada per l’AMTU amb la col·laboració de la Generalitat, l’ATM de Barcelona i FGC.
El lliurament de premis estarà presidit per la presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell, i el secretari de Mobilitat i Infraestrucutres de la Generalitat, Marc Sanglas, els quals posteriorment també faran la cloenda de la jornada.
Durant l’acte es farà un homenatge a Carme Pros, gerent del grup TG-Direxis, ja que el jurat dels Premis MobiliCat ha decidit aquest any atorgar-li el Premi d’Honor per la seva trajectòria professional.
A més del Premi d’Honor, també es farà el lliurament de premis en les següents categories: Premi a la Innovació a la Mobilitat, Premi a la Millor Iniciativa en Mobilitat Sostenible i Premi a la Millor Iniciativa Municipal a la Mobilitat.
Els Premis MobiliCat estan dirigits a reconèixer la tasca que ajuntaments, organitzacions, institucions, emprenedors, entitats o empreses relacionades amb el transport públic, la mobilitat i les seves infraestructures, realitzen a Catalunya.