26 d’octubre de 2022

750 persones han assistit a la 2a edició de l’International Mobility Congress que ha tingut lloc ahir i avui a Sitges. La cloenda del congrés s’ha fet aquest migdia i ha anat a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Sitges i presidenta de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Aurora Carbonell.

En el seu parlament, el president de la Generalitat ha dit que “la mobilitat és un dret, que relliga el país sencer”, tant en l’àmbit social com de territori, i ha explicat que els grans reptes que el país té en l’àmbit de la mobilitat són: culminar el desplegament de la T-mobilitat, augmentar els punts de recàrrega elèctrica de vehicles, i acompanyar sectors industrials com el de l’automoció en el trànsit cap al vehicle elèctric.
Pere Aragonès també ha denunciat les deficiències de Rodalies a Catalunya i ha reclamat, una vegada més, “el traspàs d’aquest servei, que garanteixi les inversions pendents i ens permeti decidir directament sobre una infraestructura del tot transcendental per la vida de molts ciutadans i ciutadanes del país”. I, d’altra banda, també ha lamentat “quedin sense adjudicar el 70% dels recursos dels fons europeus destinats al canvi cap al vehicle elèctric” i ha afegit que “ja hem traslladat al govern de l’estat la necessitat que aquests sobrants que no s’han adjudicat es transfereixin a governs com el de la Generalitat, que sabrem destinar-los amb tota l’eficàcia a aquesta transformació de la indústria de l’automoció”.
Finalment, el president ha lloat la tasca que duu a terme l’AMTU, una entitat amb més de 20 anys d’història “que fa una gran feina al servei de la ciutadania per una mobilitat més sostenible, segura i inclusiva”.
El congrés ha donat les claus per avançar cap a una mobilitat més segura, sostenible i inclusiva i també més digitalitzada, amb solucions aplicables a les necessitats reals de la mobilitat pública als pobles i ciutats, presentant innovacions i noves tendències, però també experiències i casos d’èxit d’arreu del món.
En aquest sentit, Aurora Carbonell ha explicat que “la necessitat de reduir la nostra dependència de combustibles fòssils ha estat una constant en aquest congrés, com també ho han estat les moltes propostes innovadores d’aquesta revolució del model de mobilitat que no només Catalunya, sinó tots els països necessiten i que passa per la racionalització, el foment de les energies verdes i posar al centre de les polítiques de mobilitat a les persones i a les seves necessitats, amb una oferta competent, de qualitat i amb les freqüències necessàries”.
Carbonell també ha afirmat que “cal dotar al sector de la mobiilitat de pressupostos necessaris per adequar la nostra realitat a les necessitats del país” i ha afegit que “hauríem de fer de la mobilitat un dels eixos imprescindibles de les polítiques públiques, pel bé de la salut de tots”, i s’ha referit a l’informe Countdown de la revista Lancet que s’ha donat a conèixer avui i que alerta dels impactes de la crisi climàtica en la salut pròpia i de les pròximes genereracions.
Principals temàtiques
Durant el congrés s’han tractat àmbits com: La intel·ligència artificial en la transformació de la mobilitat; Mobilitat i crisi energètica; Experiències globals en mobilitat sostenible; La transformació de les ciutats per l’impacte de la nova mobilitat; El model de transformació digital de la mobilitat del present; La digitalització de la mobilitat i el carsharing; Mobilitat segura i inclusiva; Digitalització al servei de les persones; o Finançament i recursos cap a la mobilitat sostenible.
Així, per exemple, en la sessió dedicada a La intel·ligència artificial en la transformació de la mobilitat, s’ha posat de manifest que la intel·ligència artificial ja està aportant solucions reals per millorar la seguretat de la mobilitat, especialment a les ciutats. Els ponents han coincidit en afirmar que la intel·ligència artificial és una eina, però que son els governs els que han de prendre les decisions i prioritzacions correctes per aprofitar-la allà on és més necessari i té més impacte.
Pel que fa a la sessió dedicada a Experiències globals en mobilitat sostenible, els participants a la taula rodona han coincidit en afirmar que amb la cooperació público -privada, i sempre que l’administració posi la mobilitat sostenible com a prioritat a la seva gestió, es poden fer avenços importants i imprescindibles.
D’altra banda, el congrés ha comptat amb la participació d’experts en mobilitat de prestigi internacional com: Meritxell Font, directora d’anàlisis i previsió de la demanda, Agencia del Transport Metropolità de Nova York; Xavier Espinet, economista de Transport al Banc Mundial; o Elena Campelo, responsable d’anàlisi tècnic i econòmic dels projectes de mobilitat del Banc Europeu d’Inversió.
Activitats paral·leles
Així mateix, també s’han dut a terme activitats paral·leles organitzades pels propis partners del congrés, com una sessió sobre Capitals connectades: diàleg d’anada i tornada per a les grans ciutats, organtizades per alcaldes.eu, i que ha comptat amb Xavier Trias i Pedro Nueno; o un showroom de l’EIT Urban Mobility, on s’han presentat solucions sobre electrificació del transport públic i micromobilitat per fer possible una mobilitat més sostenible.
A més, ahir l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona també va presentar els resultats de l’Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner (EMEF) de l’edició del 2021, així com les primeres dades, preliminars, de la primera onada de l’EMEF 2022. A partir de les dades presentades també s’ha realitzat una taula rodona per tal de debatre amb persones planificadores de la mobilitat metropolitana sobre l’ús i la utilitat de les dades que aporta l’EMEF.
Finalment, en la sessió de cloenda de l’IM22, Martin Kalab, president del Comitè de Màrqueting i Desenvolupament de Productes de la la Unió Internacional del Transport (UITP) ha fet una conferència amb la qual s’ha donat el tret de sortida al congrés que aquesta entitat – la més important del seu àmbit a Europa – farà a Catalunya al 2023.